sobota, 30 listopada 2013

TORTILLA PEŁNOZIARNISTA Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI NA TORTILLE (10 SZTUK):

- 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1 i ½ szklanki ciepłej wody
- Szczypta soli

WYKONANIE:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, następnie dodajemy wodę – wyrabiamy do połączenia składników. Gdy powstanie zbita masa – dodajemy olej i dalej wyrabiamy.
Gdy wyrobimy ciasto (nie powinno się kleić do dłoni i nie powinno być miękkie), przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 30 min.
Następnie odrywamy część ciasta– rozwałkujemy je na cienki placek i wykrawamy za pomocą talerza tortille. Resztki ciasta zbieramy i doklejamy do reszty. Tak robimy do ostatniego kawałka. Powinno wyjść 10 sztuk.
Tortille podgrzewamy na mocno rozgrzanej patelni z dwóch stron (jedna strona ok. 30 sekund).
Ciepłe placki przykrywamy ściereczką.

SKŁADNIKI NA NADZIENIE I SOS:
- 1 cukinia
- 1 ogórek
- 1 duża cebula
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 2 ogórki kiszone
- sałata lodowa
- pomidor
- pierś z kurczaka
- papryka mielona słodka
- pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy słodką papryką i pieprzem. Obsmażamy. Cukinię, cebulę, papryki kroimy w kosteczkę i dusimy pod przykryciem 15 minut. Sałatę lodową rwiemy na kawałeczki do dużej miski, dodajemy obsmażoną pierś z kurczaka, pokrojone w kostkę: pomidor i ogórki kiszone.

Warzywa układamy na tortilli, polewamy sosem czosnkowym (2-3 ząbki czosnku kroimy i mieszamy z jogurtem naturalnym 250ml), i zwijamy w rulonik. Możemy podgrzać naszą tortillę z warzywami w mikrofalówce :)

SMACZNEGO! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz