- 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1 i ½ szklanki ciepłej wody
- Szczypta soli
WYKONANIE:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, następnie
dodajemy wodę – wyrabiamy do połączenia składników. Gdy powstanie zbita masa –
dodajemy olej i dalej wyrabiamy.
Gdy wyrobimy ciasto (nie powinno się kleić do dłoni i nie
powinno być miękkie), przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 30 min.
Następnie odrywamy część ciasta– rozwałkujemy je na cienki
placek i wykrawamy za pomocą talerza tortille. Resztki ciasta zbieramy i
doklejamy do reszty. Tak robimy do ostatniego kawałka. Powinno wyjść 10 sztuk.
Tortille podgrzewamy na mocno rozgrzanej patelni z dwóch
stron (jedna strona ok. 30 sekund).
Ciepłe placki przykrywamy ściereczką.
SKŁADNIKI NA NADZIENIE I SOS:
- 1 cukinia
- 1 ogórek
- 1 duża cebula
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 2 ogórki kiszone
- sałata lodowa
- pomidor
- pierś z kurczaka
- papryka mielona słodka
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy słodką
papryką i pieprzem. Obsmażamy. Cukinię, cebulę, papryki kroimy w kosteczkę i
dusimy pod przykryciem 15 minut. Sałatę lodową rwiemy na kawałeczki do dużej
miski, dodajemy obsmażoną pierś z kurczaka, pokrojone w kostkę: pomidor i
ogórki kiszone.
Warzywa układamy na tortilli, polewamy sosem czosnkowym (2-3
ząbki czosnku kroimy i mieszamy z jogurtem naturalnym 250ml), i zwijamy w
rulonik. Możemy podgrzać naszą tortillę z warzywami w mikrofalówce :)
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz