SKŁADNIKI:
- 5 jajek
- 1 banan
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki miodu
- 5-6 łyżek kakao
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- ulubione bakalie (np. rodzynki, suszone śliwki, suszona żurawina,
słonecznik)
WYKONANIE:
Fasolę gotujemy- dzień przed zalewamy ją wodą i zostawiamy
na całą noc. Wymieniamy wodę i gotujemy pod przykryciem aż będzie miękka ok.40
minut.
Gotową fasolę blenderujemy z bananem.
W oddzielnym naczyniu ubijamy białka z jajek na sztywno.
Odstawiamy na chwilę.
Do kolejnej miski wlewamy kolejno: żółtka, miód, kakao,
cynamon, proszek do pieczenia, olej i jogurt. Dokładnie mieszamy do uzyskania
jednolitej masy. Następnie dodajemy ją do fasoli zmiksowanej z bananem.
Mieszamy. Do tak powstałej masy wrzucamy ulubione bakalie. Pamiętajmy, żeby
rodzynki wcześniej namoczyć w wodzie :) Na koniec dodajemy ubitą pianę z
białek. Delikatnie mieszamy aby ciasto stało się puszyste. Keksówkę należy wyłożyć
papierem do pieczenia. Przy silikonowej foremce mamy taką wygodę, że nie musimy
wykonywać tych czynności, ciasto po ostygnięciu wychodzi samo bez problemu :)
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 40 - 50 minut. Po
wyjęciu czekamy, aż ciasto wystygnie i gotowe :)
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz