wtorek, 19 listopada 2013

CIASTO CZEKOLADOWO FASOLOWE Z BAKALIAMI


SKŁADNIKI:
- 400g fasoli białej lub czerwonej ( czerwona zdrowsza :) )
- 5 jajek
- 1 banan
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki miodu
- 5-6 łyżek kakao
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- ulubione bakalie (np. rodzynki, suszone śliwki, suszona żurawina, słonecznik)

WYKONANIE:
Fasolę gotujemy- dzień przed zalewamy ją wodą i zostawiamy na całą noc. Wymieniamy wodę i gotujemy pod przykryciem aż będzie miękka ok.40 minut.
Gotową fasolę blenderujemy z bananem.
W oddzielnym naczyniu ubijamy białka z jajek na sztywno. Odstawiamy na chwilę.
Do kolejnej miski wlewamy kolejno: żółtka, miód, kakao, cynamon, proszek do pieczenia, olej i jogurt. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy ją do fasoli zmiksowanej z bananem. Mieszamy. Do tak powstałej masy wrzucamy ulubione bakalie. Pamiętajmy, żeby rodzynki wcześniej namoczyć w wodzie :) Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy aby ciasto stało się puszyste. Keksówkę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Przy silikonowej foremce mamy taką wygodę, że nie musimy wykonywać tych czynności, ciasto po ostygnięciu wychodzi samo bez problemu :) Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 40 - 50 minut. Po wyjęciu czekamy, aż ciasto wystygnie i gotowe :)

SMACZNEGO! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz