sobota, 16 listopada 2013

NALEŚNIKI PEŁNOZIARNISTE ZE SZPINAKIEM


SKŁADNIKI NA CIASTO:
-3 jajka
 -1 szklanka mleka
 -1 szklanka mineralnej wody gazowanej
-mała łyżeczka cukru
 -1-1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
-1 łyżeczka oleju lub oliwy z oliwek + 1 łyżeczka do smażenia :)

 WYKONANIE:
Jajka wbijamy do miski, dodajemy płynne składniki, cukier i dokładnie mieszamy.
Do powstałej masy dodajemy mąkę i mieszamy całość. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i gdy jest nagrzany, smażymy naleśniki, rozprowadzając ciasto po całej powierzchni patelni. Złocimy z obu stron.

NADZIENIE SZPINAKOWE:

SKŁADNIKI:
- 0,5 kilograma mrożonego szpinaku
 - 250 gram twarogu
 - 2 jajka
 - 3-4 ząbki czosnku
 - mleko (ok. pół szkanki)
- pieprz

WYKONANIE:
Szpinak wrzucamy na patelnię, dodajemy pieprz i wyciśnięty przez praskę czosnek.
Do miseczki rozkruszamy twaróg. Dwa jajka lokujemy w szklance i dopełniamy ją mlekiem. Mieszamy całość trzepaczką i przelewamy płyn do twarogu. Ponownie mieszamy i zawartość miski dodajemy do szpinaku na patelni. Podgrzewamy kilka minut i gotowe!

SMACZNEGO! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz