SKŁADNIKI NA CIASTO:
-3 jajka
-1 szklanka
mineralnej wody gazowanej
-mała łyżeczka cukru
-1-1,5 szklanki mąki
pełnoziarnistej
-1 łyżeczka oleju lub oliwy z oliwek + 1 łyżeczka do
smażenia :)
WYKONANIE:
Jajka wbijamy do miski, dodajemy płynne składniki, cukier i
dokładnie mieszamy.
Do powstałej masy dodajemy mąkę i mieszamy całość. Ciasto ma
mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i gdy jest nagrzany,
smażymy naleśniki, rozprowadzając ciasto po całej powierzchni patelni. Złocimy
z obu stron.
NADZIENIE SZPINAKOWE:
SKŁADNIKI:
- 0,5 kilograma mrożonego szpinaku
- 250 gram twarogu
- 2 jajka
- 3-4 ząbki czosnku
- mleko (ok. pół
szkanki)
- pieprz
WYKONANIE:
Szpinak wrzucamy na patelnię, dodajemy pieprz i wyciśnięty
przez praskę czosnek.
Do miseczki rozkruszamy twaróg. Dwa jajka lokujemy w
szklance i dopełniamy ją mlekiem. Mieszamy całość trzepaczką i przelewamy płyn
do twarogu. Ponownie mieszamy i zawartość miski dodajemy do szpinaku na
patelni. Podgrzewamy kilka minut i gotowe!
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz