niedziela, 3 listopada 2013

DOMOWE SPOSOBY NA ZWIĘKSZENIE ODPORNOŚCI



Jesień- czas kiedy nasza odporność maleje, więc tracimy zdolność do walki z bakteriami. Jak się przed tym ustrzec?

Codziennie w mediach słyszymy o cudownych środkach które mają nam pomóc w walce z przeziębieniem. Niestety fakty są takie, że w większości jest to syntetyczna chemia- co jak się domyślacie za zdrowe nie jest :) Zastanówmy się więc i sięgnijmy do wiedzy naszych prababć, babć- naturalne metody nie mają tak złego wpływu na nasz organizm, a i on dużo lepiej je przyswaja :)


PODSTAWY:
  • Wysypiaj się- minimum 8 godzin dziennie przeznaczmy na sen.
  • Jedz zdrowe, wartościowe śniadanie np. owsiankę z owocami 
  • Jedz dużo owoców i warzyw- żeby dostarczać witaminy do organizmu
  • Ruszaj się- wzmocnisz organizm i zapobiegniesz jesiennym depresjom poprawiając sobie humor
  • Unikaj cukru- hamuje funkcje układu odpornościowego
  • Jedz czosnek- twój organizm będzie skuteczniej bronił się w walce z przeziębieniem i grypą. Każdego dnia zjadaj przynajmniej jeden ząbek czosnku. Możesz pokroić go i położyć na kanapce lub wypić w szklance ciepłego mleka.
  • Jedz potrawy bogate w cynk- m.in. wieprzowina, chuda wołowina, indyk, jagnięcina, soczewica, dynia, ziarna sezamu, fasola.
  • Poddawaj się naprzemiennym natryskom. Przez kilka minut najpierw przez pół minuty polewaj ciało ciepłą wodą, a potem tyle samo czasu chłodną.

DOMOWE PRZEPISY NA PRZEZIĘBIENIE: 

SYROP Z CEBULI:
Dwie cebule należy obrać, pokroić, ułożyć w słoiku i przesypać cukrem. Przykryć i odstawić na około 24 godziny. Można go stosować 2-3 razy dziennie po 1-2 łyżeczki.

SYROP Z CZOSNKU:
- 2 główki czosnku
- 3 cytryny
- 6 łyżek miodu
- 1 szklanka, przegotowanej zimnej wody
Czosnek wycisnąć praską, z cytryn wycisnąć sok, wymieszać dokładnie z wodą i miodem. Przelać do butelki.
Stosowanie:1 łyżka dla dorosłych, 1 łyżeczka dla dzieci na dobę.


SYROP Z MNISZKA LEKARSKIEGO:
- 400 kwiatów mniszka lekarskiego
- 1 litr zimnej wody
- 1 kg cukru (może być trzcinowy)
- 2-4 łyżki soku z cytryny lub z 1 pomarańczy
Zebrane kwiaty rozkładamy na około 15 minut na białym płótnie i lekko przesuszamy, najlepiej na słońcu. Następnie kwiaty zalewamy w garnku zimną wodą i gotujemy. Zagotowane zostawiamy pod przykryciem do dnia następnego (około 12 godzin). Przecedzamy przez sito lub gazę wygniatając dokładnie kwiaty. Ponownie gotujemy w dużym garnku i dodajemy cukier, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy sok z cytryny lub pomarańczy i mieszając co jakiś czas gotujemy około 1,5 godziny na wolnym ogniu. Syrop jest gotowy jeśli zacznie się mocno pienić. Przelewamy do przygotowanych słoiczków lub butelek. Zamykamy i ustawiamy do góry dnem na około 10-15 minut.
Jako syrop pijemy po łyżce 2-3 razy dziennie.
Jeśli dodamy nieco mniej wody do przepisu otrzymamy doskonały substytut miodu, który będziemy mogli używać np. do kanapek czy naleśników.

SYROP Z BURAKA:
- duży burak
- cukier
W buraku drążymy dziurę i zasypujemy ją cukrem. Odstawiamy do momentu kiedy cukier zmieni się w gęsty syrop. Pijemy syrop po łyżeczce 3 razy dziennie.

RUMIANEK Z MIODEM:
Zalewamy wrzątkiem łyżeczkę rumianku lub torebkę rumiankowej herbatki ekspresowej. Po kwadransie, gdy napar trochę przestygnie, dodaj łyżeczkę miodu i kilka kropli propolisu. Porcję słodkiego naparu pij trzy razy dziennie.


NALEWKA JARZĘBINOWA: 
Owoce jarzębiny podpiecz rozłożone na folii aluminiowej w piekarniku. Gdy ostygną, przesyp je do gąsiora, dodając pół kilograma cukru i sok z jednej cytryny. Całość zalej wódką tak, żeby wypełniła naczynie. Po
trzech tygodniach zlej gotową nalewkę do ciemnej butelki. Pij kieliszek dziennie, gdy poczujesz osłabienie organizmu.

KOKTAJL Z ŻURAWIN:
- 350g żurawin
- 4 szkl. wody mineralnej
- zmielone siemię lniane lub sproszkowane łuski nasion babki płesznika
Wodą zalewamy owoce i gotujemy aż zaczną pękać. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Do ciepłego naparu żurawinowego dodajemy łyżkę siemienia lub babki. Dokładnie mieszamy. Pijemy dwa razy dziennie: po przebudzeniu i przed snem.

NAPAR IMBIROWO-CYTRYNOWY:
- duży kawałek korzenia imbiru
- 4-5 goździków
Zalać wrzącą wodą. Pozostawić pod przykryciem na około 10 minut. Następnie odcedzić i dodać:
- sok z ½ cytryny
- czubata łyżeczka miodu najlepiej lipowego (nie dodawać do wrzątku ale do przestudzonego nieco naparu)
Pić mocno ciepłe. Można na noc.

LIPOWA HERBATA Z SOKIEM MALINOWYM:

- łyżka suszonych kwiatów lipy
- łyżeczka kwiatów bzu czarnego
- 250 ml wrzątku
Składniki zalewamy i pozostawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Odcedzamy i dodajemy łyżkę soku z malin, najlepiej domowego oraz plasterek cytryny.
Zamiast soku z malin i cytryny możemy dodać sok z owoców pigwy.

NALEWKA TYBETAŃSKA:
Przeznaczona dla dorosłych.
- 350g rozdrobnionych ząbków czosnku
- 300 ml spirytusu (95%)
Czosnek zalewamy spirytusem w dużym słoju i pozostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na około 10 dni. Następnie wyciskamy sok przez gazę i odstawiamy na 3-4 dni. Nalewkę pije się 3 razy dziennie 15 minut przed posiłkiem, dodając do ostudzonego mleka bądź kefiru.
Dawkowanie:
1 dzień: rano 1 kropla, w południe 2 krople, wieczorem 3 krople
2 dzień: rano 4 krople, w południe 5 kropli, wieczorem 6 kropli
Aż dojdziemy do 15 kropli. Następnie zmniejszamy dawkę kolejno o jedną kroplę mniej przy każdym posiłku. I tak do 11 dnia. Od tego momentu pijemy po 25 kropli do każdego posiłku aż do wyczerpania się naszej nalewki. Kurację przeprowadzamy co 3-6 miesięcy.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz