niedziela, 5 stycznia 2014

BIAŁKO - DLACZEGO JEST TAKIE WAŻNE?



Białko jest jednym z trzech elementarnych makroskładników zawartych w naszym pożywieniu. Ze względu na budowę i skład dzielimy je na proste i złożone. Białka proste (proteiny) swoją nazwę zawdzięczają greckiemu słowu protos, czyli pierwszy. To właśnie one budują prawie cały nasz organizm.  

Ostro trenując niszczymy mięśnie. Odpoczywając naprawiamy je. Jeżeli odpoczynek nie jest wystarczająco długi mięśnie się zregenerują, ale bez odpowiedniej ilości białek nie będą rosły!

DLACZEGO BIAŁKO JEST TAKIE WAŻNE?

Bez białek prawidłowy rozwój i funkcjonowanie jakiegokolwiek organizmu żywego byłyby niemożliwe. Gdybyśmy usunęli z ciała człowieka całą wodę, pozostałoby nam przede wszystkim białko, które stanowi 50% suchej masy ciała. Białko to m.in. hormony, wszystkie enzymy (odpowiedzialne za funkcje naszego ciała np. budowanie tkanki mięśniowej), tkanki, przeciwciała odpowiedzialne za odporność organizmu, hemoglobina, struktura genów, komórki mózgu, jest podstawowym składnikiem płynów ustrojowych – krwi, płynu śródtkankowego, mleka.
Białko wpływa na osiągniecie i utrzymanie odpowiedniej struktury tkanek (np. skóra, mięśnie, kości) oraz organów wewnętrznych, włosów i paznokci.. 

UWAGA! 
- twarożek zawiera kilka razy więcej białka niż jogurt, za to jogurt zawiera więcej wapnia! 

 - białko w diecie odchudzającej jest bardzo ważne! Daje uczucie sytości, najsilniej z wszystkich produktów pobudza metabolizm. Należy jednak pamiętać, aby nie wyłączać całkowicie pozostałych składników z diety (węglowodanów i tłuszczów), a jedynie zmniejszyć ich ilość!

FUNKCJE BIAŁKA:
 budulcowa – podstawowy element budowniczy wszystkich tkanek ustrojowych,
 immunologiczna  – tworzenie immunoglobulin,
  hormonalna – wytwarzanie hormonów mających wpływ na przebieg procesów biochemicznych, (m.in.  hormon wzrostu, insulina),
 oddechowa – transport tlenu przez cząsteczki hemoglobiny i transferyny,
 energetyczna – źródło energii w ostateczności w sytuacji niedoboru tłuszczu i węglowodanów (1 g białka to ok. 4 kcal)
 transportowa – przenoszenie wielu substancji we krwi (np. witaminy A oraz żelaza)
 odtruwająca  – udział przy detoksykacji organizmu

NIEDOBÓR BIAŁKA:

Dieta uboga w nabiał, mięso, ryby, jaja czy rośliny strączkowe może powodować niedobór białka. W krajach Zachodu rzadko mamy z nim jednak do czynienia (częściej nawet mówi się, że spożywamy go zdecydowanie za dużo). Warto pamiętać, że białko nie powinno stanowić mniej niż 10% naszego dziennego bilansu energetycznego. Niedobór białka wywołuje takie objawy jak:
• zahamowanie wzrostu i rozwoju

·         zwiększenie podatności na infekcje

 • kłopoty z koncentracją i procesami myślowymi

 • spadek odporności

 • gorsze gojenie się ran

 • apatia i osłabienie

 • brak łaknienia
 Warto również przyjrzeć się swoim paznokciom – o niedoborze protein świadczą charakterystyczne białe podłużne linie.

NADMIAR BIAŁKA:
Mimo, że białko powinno być jednym z najważniejszych składników naszej diety, musimy pamiętać, że jego nadmiar może szkodzić. Nadmiar białka:
  •  powoduje utratę wapnia przez organizm- może to prowadzić do osteoporozy i kamicy nerkowej.
  • obciąża pracę m.in. wątroby i nerek.

ILE BIAŁKA POWINNIŚMY DOSTARCZAĆ? :
Białko u dorosłego człowieka powinno stanowić 10-15 % energii uzyskiwanej z przyjmowanego pożywienia w ciągu doby. Ilość białka którego potrzebujemy u każdego jest inna, ponieważ zależy m.in. od naszej aktywności fizycznej, masy ciała, wieku.
Ogólnie przyjmujemy, że dla zdrowego, dorosłego człowieka o aktywności fizycznej:
·         małej (nie pracujemy fizycznie)- 0,8 - 1g na kilogram masy ciała.
·         dużej (uprawiamy sport)- 1,5 g na kilogram masy ciała.
Osoby na diecie odchudzającej- 1,2 g białka na kilogram masy ciała.

SERWATKA
Jeśli pragniemy zbudować umięśnioną sylwetkę, musimy dostarczać do naszego organizmu odpowiednią ilość i jakość białka. Wśród naukowców na całym świecie najwyższe uznanie, jako źródło białek zdobywa serwatka, mająca najlepsze właściwości regeneracyjne.  Zaopatrza ona nasz organizm w aminokwasy, których organizm sam nie produkuje, więc musimy je dostarczać z pokarmem. Białko serwatkowe łatwo ulega trawieniu, a nasz organizm przyswaja go dużo łatwiej niż inne rodzaje białek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz