wtorek, 29 października 2013

PRZYPRAWY ŻÓŁTE

Żółte przyprawy stymulują żołądek do wydzielania soków trawiennych, dlatego dietetycy zalecają, aby przyprawiać nimi dania obiadowe. Ponadto żółte przyprawy hamują apetyt i zapobiegają podjadaniu niezdrowych przekąsek aż do podwieczorku, a nawet do kolacji.

  • Imbir- podobnie jak papryka, zwiera kapsaicynę, dzięki której wzrasta temperatura ciała człowieka, wskutek czego organizm szybciej zużywa kalorie. Należy jednak uważać z dawkowaniem imbiru, ponieważ zbyt wysokie stężenie kapsaicyny w organizmie może spowodować senność, nudności i zawroty głowy.









  • Cynamon - najlepiej stosować ekstrakt z kory cynamonowca, który zawiera chrom. prawidłowego metabolizmu glukozy, białek i lipidów, czyli tłuszczów.





  • Kardamon - zawarte w kardamonie olejki eteryczne działają rozkurczająco na żołądek i pobudzają wydzielanie soków trawiennych, przyspieszając tym samym przemianę materii.







  • Kurkuma - kurkuma jest bogata w kurkumin - składnik, dzięki któremu żołądek lepiej trawi pokarm. Ponadto kurkumin zapobiega powstawaniu nowych komórek zrębowych naczyń, które są jednym z materiałów budulcowych tkanki tłuszczowej.





  • Gorczyca-  pobudza do wydzielania soku żołądkowego, a tym samym do szybszego trawienia. Gorczycę najlepiej spożywać pod postacią musztardy rosyjskiej lub francuskiej.


  • Kmin rzymski (kumin) - pobudza wydzielanie soków trawiennych i likwiduje wzdęcia, dlatego sprawdza się jako dodatek do roślin strączkowych; żeby maksymalnie wykorzystać właściwości zawartych w kuminie olejków eterycznych, najlepiej uprażyć go i utrzeć w moździerzu tuż przed dodaniem do potrawy.




  • Curry żółte-  jest mieszaniną wielu wyżej wymienionych przypraw, dlatego już szczypta tej indyjskiej mieszanki wspomaga pracę układu pokarmowego i przyśpiesza przemianę materii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz