„Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”
Hipokrates (460-370 p.n.e.)
…Miód – pożywienie i lekarstwo, a przy tym smaczny.
Bogactwo witamin, biopierwiastków, enzymów i aminokwasów. Właściwości lecznicze i bakteriobójcze miodu wykorzystywano już 4 tys. lat temu. W starożytnej Grecji zwany Ambrozją, czyli pokarmem bogów.
Czym tak zasłużył na swoją uwagę od tysięcy lat?
Jego właściwości lecznicze i odżywcze zależą od wielu czynników, począwszy od rodzaju rośliny, z jakiej został zebrany a kończąc na porze roku czy pogodzie podczas zbierania(przez pszczoły).
Co ważne jest produktem wolnym od zanieczyszczeń chemicznych!
W większości złożony jest z węglowodanów, z czego dużą część stanowią cukry proste.
Co zawiera miód?:
- Cukry( fruktoza 40%, glukoza 30%, i inne cukry)
- Enzymy
- Witaminy
- Mikroelementy
- Kwasy organiczne
- Aminokwasy
- Hormony
- Inhibiny
- Substancje zapachowe
- Miód Akacjowy:
-przy problemach z trawieniem
-przy nadkwaśności
-przy zaburzeniach przewodu pokarmowego
- Miód Gryczany
-przy nieżycie górnych dróg oddechowych
-podczas stanów wyczerpania
-przy nerwicach
-przy złamaniach kości
-przy problemach z układem krążenia
-przy niedokrwistości
- Miód Lipowy
-na uspokojenie
-na grypę, kaszel, zapalenie oskrzeli
-na bezsenność
- Miód Nawłociowy
-na dolegliwości i schorzenia dróg moczowych, nerek i pęcherza
- Miód Rzepakowy
-wzmacnia mięsień sercowy
-miażdżycę i drogi żółciowe
-przy schorzeniach dróg oddechowych
-przy zaburzeniach przemiany materii
-przy zapaleniu płuc
-na katar, cukrzyce, astmę
-na stany wyczerpania fizycznego
-na okresy nasilonego stresu
- Miód Wielokwiatowy:
-na alergie
-na katar sienny
-na rany
- Miód Wrzosowy
-leczy prostatę
-schorzenia nerek i pęcherza
-drogi moczowe
Miód jest cennym produktem w żywieniu różnych grup osób zwłaszcza małych dzieci, sportowców, osób wykonujących ciężką prace fizyczną i umysłową, rekonwalescentów i osób starszych aczkolwiek wymaga racjonalnego dawkowania.
Walory odżywcze i energetyczne doceniane są szczególnie przez sportowców.
- Miód może być stosowany przez osoby „dbające o linie”! Oprócz tego, że składa się głównie z łatwo przyswajalnych węglowodanów(glukozy i fruktozy) zawiera również cholinę, która obniża poziom lipidów i reguluje metabolizm (czyli poprawia przemianę materii
- Miód nawilża naszą skóre- wystarczy przygotować sobie w domu kąpiel z miodem i mlekiem. Często używany także jako skłądnik maseczek na twarz, dekold, ręce, do włosów oraz jako domowy sposób na popękane usta ( nakładany na 10 minut po czym zlizujemy :) )
- Zwiększa odporność na zakażenia i infekcje oraz ma działanie przeciwzapalne.
- Korzystnie wpływa na układ nerwowy- systematyczne spożywanie obniża napięcie nerwowe, uspokaja, wzmaga pracę umysłową, zwalcza migrenowe bóle głowy, chroni przed stresem, glukoza zawarta w miodzie przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
- Właściwości lecznicze- jako lek w chorobach serca, wrzodów żołądka i dwunastnicy, dolegliwościach wątroby, skóry, chorób oczu. Działa odtruwająco w przypadkach nadużywania kawy, papierosów i alkoholu.
- Wzmaga odporność na choroby- szczególnie u dzieci
ilustracje: http://commons.wikimedia.org/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz