niedziela, 20 października 2013

MIÓD



„Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”
Hipokrates (460-370 p.n.e.)

…Miód – pożywienie i lekarstwo, a przy tym smaczny.

Bogactwo witamin, biopierwiastków, enzymów i aminokwasów. Właściwości lecznicze i bakteriobójcze miodu wykorzystywano już 4 tys. lat temu. W starożytnej Grecji zwany Ambrozją, czyli pokarmem bogów.

Czym tak zasłużył na swoją uwagę od tysięcy lat?
Jego właściwości lecznicze i odżywcze zależą od wielu czynników, począwszy od rodzaju rośliny, z jakiej został zebrany a kończąc na porze roku czy pogodzie podczas zbierania(przez pszczoły).
Co ważne jest produktem wolnym od zanieczyszczeń chemicznych!
W większości złożony jest z węglowodanów, z czego dużą część stanowią cukry proste.

Co zawiera miód?:
  • Cukry( fruktoza 40%, glukoza 30%, i inne cukry)
  • Enzymy
  • Witaminy
  • Mikroelementy
  • Kwasy organiczne
  • Aminokwasy
  • Hormony
  • Inhibiny
  • Substancje zapachowe
Każdy dobry miód powinien skrystalizować się po 3-4 miesiącach od dnia zebrania, jeśli jest całkowicie płynny to znaczy, że jego skład jest niewłaściwy i nie może być w pełni aktywny.

Jaki miód na jakie dolegliwości?
  • Miód Akacjowy:
-przy problemach z trawieniem
-przy nadkwaśności
-przy zaburzeniach przewodu pokarmowego
  • Miód Gryczany
-przy nieżycie górnych dróg oddechowych
-podczas stanów wyczerpania
-przy nerwicach
-przy złamaniach kości
-przy problemach z układem krążenia
-przy niedokrwistości
  • Miód Lipowy
-na uspokojenie
-na grypę, kaszel, zapalenie oskrzeli
-na bezsenność
  • Miód Nawłociowy
-na dolegliwości i schorzenia dróg moczowych, nerek i pęcherza
  • Miód Rzepakowy
-wzmacnia mięsień sercowy


-leczy niewydolność krążenia, zaburzenia rytmu serca
-miażdżycę i drogi żółciowe


  • Miód Spadziowy(z drzew iglastych)
-przy schorzeniach dróg oddechowych
-przy zaburzeniach przemiany materii
-przy zapaleniu płuc
-na katar, cukrzyce, astmę
-na stany wyczerpania fizycznego
-na okresy nasilonego stresu
  • Miód Wielokwiatowy:
-na alergie
-na katar sienny
-na rany
  • Miód Wrzosowy
-leczy prostatę
-schorzenia nerek i pęcherza
-drogi moczowe

Ogólne zalety miodu:
Miód jest cennym produktem w żywieniu różnych grup osób zwłaszcza małych dzieci, sportowców, osób wykonujących ciężką prace fizyczną i umysłową, rekonwalescentów i osób starszych aczkolwiek wymaga racjonalnego dawkowania.
Walory odżywcze i energetyczne doceniane są szczególnie przez sportowców.

  • Miód zwiększa wytrzymałość fizyczną, spożycie go bezpośrednio po wysiłku powoduje ustąpienie objawów zmęczenia. Przyrządzony w formie na napoju świetnie uzupełni niedobór elektrolitów, zastępując tym samym napój izotoniczny.
  •  Miód może być stosowany przez osoby „dbające o linie”! Oprócz tego, że składa się głównie z łatwo przyswajalnych węglowodanów(glukozy i fruktozy) zawiera również cholinę, która obniża poziom lipidów i reguluje metabolizm (czyli poprawia przemianę materii
  • Miód nawilża naszą skóre- wystarczy przygotować sobie w domu kąpiel z miodem i mlekiem. Często używany także jako skłądnik maseczek na twarz, dekold, ręce, do włosów oraz jako domowy sposób na popękane usta ( nakładany na 10 minut po czym zlizujemy :) )
  •  Zwiększa odporność na zakażenia i infekcje oraz ma działanie przeciwzapalne.
  • Korzystnie wpływa na układ nerwowy- systematyczne spożywanie obniża napięcie nerwowe, uspokaja, wzmaga pracę umysłową, zwalcza migrenowe bóle głowy, chroni przed stresem, glukoza zawarta w miodzie przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
  • Właściwości lecznicze-  jako lek w chorobach serca, wrzodów żołądka i dwunastnicy, dolegliwościach wątroby, skóry, chorób oczu. Działa odtruwająco w przypadkach nadużywania kawy, papierosów i alkoholu. 
  • Wzmaga odporność na choroby- szczególnie u dzieci
UWAGA: Podgrzewanie miodu niszczy ciała czynne w nim zawarte, obniżając jego wartość do poziomu mieszaniny cukrów prostych!


ilustracje: http://commons.wikimedia.org/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz