poniedziałek, 28 października 2013

CO TO JEST INDEKS GLIKEMICZNY (IG)?

Osoby aktywne, budujące masę, redukujące złogi tłuszczu czy po prostu dbające o kondycję na pewno słyszały gdzieś te wyrażenie. Czym on jest? Do czego służy? Czy warto się nim przejmować?
Na pewno warto!

Indeks Glikemiczny określa, jak szybko po zjedzeniu konkretnego jedzenia wzrasta poziom cukru we krwi. Wartości obliczane są dla 50g przyswajalnych węglowodanów. Taką ilość można znaleźć w różnych ilościach jedzenia, przykładowo:
- 50g cukru
-250g ziemniaków
-100g białego chleba.
Powoduje to, że porównywanie indeksów glikemicznych może być nieco mylące, bo są produkty, które zawierają mało węglowodanów, a mające wysoki IG.

Co warto wiedzieć?
Zjadając produkty o wysokim IG narażamy się na wysokie nasycenie tłuszczem! Przy dużym skoku cukru we krwi następuje wystrzał insuliny, która ma go przerobić na słynną oponkę. 
  • Produkty o dużym indeksie glikemicznym (np. piwo, ziemniaki pieczone, frytki, chipsy, biała bagietka, marchewka gotowana, popcorn, arbuz, dynia itp.) są szybko trawione i wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Dochodzi do gwałtownego zwiększenia glikemii poposiłkowej, gwałtownego wydzielania insuliny, a następnie szybkiego zmniejszenia się stężenia glukozy we krwi, co skutkuje zwiększeniem wydzielania glukagonu i zwiększeniem łaknienia.
  • Produkty o małym indeksie glikemicznym (np. warzywa zielone, pomidor, marchewka surowa, cukinia, czosnek, świeże morele, makaron sojowy, makaron al dente, chleb żytni pełnoziarnisty itp.) spowalniają wchłanianie glukozy i przez dłuższy czas powodują łagodne zwiększanie glikemii i insulinemii poposiłkowej.

Rada- aby nie doprowadzać do skoku cukru we krwi wybierajmy produkty o niskim IG. Wybierając produkty pełnoziarniste dostarczamy do organizmu zbawiennego błonnika pokarmowego, jednocześnie trzymając się schematu produktów o niskim IG, więc łączymy przyjemne z pożytecznym.

Powolne przyswajanie i stopniowy wzrost oraz spadek poziomu cukru we krwi po spożyciu produktów o niskim IG, powoduje mniejsze wydzielanie insuliny. Wolne przyswajanie pozwala ograniczyć napady głodu.

Przyjęto, że IG glukozy jest równy 100. Produkty, których IG jest mniejszy niż 50, określane są jako produkty o małym IG (te należałoby wybierać przy układaniu codziennego jadłospisu). Te, których IG wynosi 55–70, to produkty o średnim indeksie glikemicznym (wybieramy je od czasu do czasu), natomiast gdy IG jest większy niż 70, produkt zaliczany jest do grupy o dużym IG (należałoby te produkty wybierać sporadycznie).

Przyjmnijmy więc, że najkorzystniejsze do spożycia będą produkty, których IG nie przekracza 60 :)

Powodzenia w wybieraniu zdrowej żywności! :)

źródło: http://dieta.mp.pl//

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz