poniedziałek, 21 października 2013

GREJPFRUT

Rajski owoc cytrusowy (citrus paradisi). 


Bywają czerwone, żółte, bardzo gorzkie lub po prostu gorzko-słodkie. Najkorzystniejszy wpływ na nasze zdrowie mają te pierwsze – czerwone. Najlepiej jeść je na surowo, nie tylko miąższ , jale także wewnętrzną skórkę (białą), czyli albedo. Zawiera ona duże ilości naringiny (odpowiedzialnej za specyficzny, gorzkawy smak grejpfruta), substancji działającej przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, obniżającej ilość cholesterolu, zmniejszającej poziom glukozy we krwi i przyspieszającej przemianę materii.
Grejpfruty jak często można przeczytać- są lekiem na całe zło. Poznajmy więc zalety tego rajskiego owocu.

Dlaczego warto jeść grejpfruty?

  • Wspomaga układ krążenia- zawarte w nim substancje mają zdolność obniżania we krwi poziomu złego cholesterolu i częściowego wypłukiwania z naczyń krwionośnych już istniejących jego złogów.
  • Wzmacnia i uszczelnia ścianki naczyń.
  • Obniża krzepliwość krwi.
  • Działa antymiażdżycowo, przeciwzawałowo i przeciwudarowo.
  • Obniża we krwi poziom glukozy i zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę.

  • Wzmacnia kości i zwiększa produkcję moczu- przez co wspomaga nerki i układ moczowy.
  • Łagodzi objawy artretyzmu i reumatoidalnego zapalenia stawów.
  • Zalecany jest w profilaktyce antynowotworowej - zwalcza wolne rodniki przyspieszające starzenie się organizmu i hamuje namnażanie się komórek nowotworowych, np. przy raku jelit. 
  • Korzystnie wpływa na pracę jelit.
  • Wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy.
  • Pomaga pozbyć się róży- ostrej choroby skóry i tkanki podskórnej spowodowanej przez paciorkowce, i zapobiega rozprzestrzenianiu się jej drogą naczyń limfatycznych.
  • Zewnętrznie można stosować go na trądzik i czyraki.
  • Przez dentystów polecany bywa jako środek zwalczający płytkę nazębną i zapalenie dziąseł.
  • Pobudza apetyt.
  • Ma niską wartość kaloryczną - w 100 g tylko 36 kcal.
  • Odchudza - dlatego uważany jest za idealny owoc podczas diety. W ciągu trzech miesięcy badacze obserwowali dwie grupy odchudzających się. Jedna, jedząca połówkę grejpfruta do każdego posiłku, zgubiła 7 kilo, druga stosująca tą samą dietę bez magicznego owocu, jedynie 1 kg.(pamiętajmy że to jedynie przykładowe dane)
  • Zapobiega odkładaniu się tłuszczu i pomaga usuwać jego istniejące zapasy z pośladków, ud i bioder. Aby zadziałał, należy zjadać do każdego posiłku po pół owocu.
  • Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
  • Jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C- dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu i zwalcza chorobotwórcze drobnoustroje. Zjedzenie jednego grejpfruta zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.
  • Oczyszcza wątrobę.
  • Zwiększa wydzielania żółci w wątrobie.
  • Pozwala lepiej filtrować krew i wychwytywać z niej toksyny.
  • Składnik grejpfrutów - naringenina może też pomóc w leczeniu zakażeń wątroby wirusem HCV. Blokuje ona uwalnianie się wirusów z zakażonych hepatocytów, co jest niezbędne do zakażenia kolejnych jej komórek i utrzymania się przewlekłej infekcji.
  • Olejek eteryczny z grejpfruta łagodzi stres, przygnębienie, bóle migrenowe, stany lękowe, objawy PMS i bezsenność. Zalecany jest do kominków zapachowych, jako dodatek do kąpieli, do wcierania w skórę lub do inhalacji.
  • Wykorzystywany jest w produktach modelujących sylwetkę.
  • Redukuje cellulit- należy wcierać i wmasowywać w skórę olejek albo sok grejpfrutowy.
  • Ujędrnia skórę- okłady z soku i miąższu owocu.
  • Do płukanek, aby wzmocnić włosy.
UWAGA: Nie wolno popijać leków sokiem z grejpfruta! Zawarte w nim furanokumaryny hamują działanie enzymu odpowiadającego za rozkład większości preparatów i we krwi przez długi czas utrzymuje się ich wysokie stężenie.

Drogie Panie i Panowie redukujący zbędny balast - bierzemy się do jedzenia! :)

Ilustracje: http://commons.wikimedia.org/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz