Bywają czerwone, żółte, bardzo gorzkie lub po prostu gorzko-słodkie. Najkorzystniejszy wpływ na nasze zdrowie mają te pierwsze – czerwone. Najlepiej jeść je na surowo, nie tylko miąższ , jale także wewnętrzną skórkę (białą), czyli albedo. Zawiera ona duże ilości naringiny (odpowiedzialnej za specyficzny, gorzkawy smak grejpfruta), substancji działającej przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, obniżającej ilość cholesterolu, zmniejszającej poziom glukozy we krwi i przyspieszającej przemianę materii.
Grejpfruty jak często można przeczytać- są lekiem na całe zło. Poznajmy więc zalety tego rajskiego owocu.
Dlaczego warto jeść grejpfruty?
- Wspomaga układ krążenia- zawarte w nim substancje mają zdolność obniżania we krwi poziomu złego cholesterolu i częściowego wypłukiwania z naczyń krwionośnych już istniejących jego złogów.
- Wzmacnia i uszczelnia ścianki naczyń.
- Obniża krzepliwość krwi.
- Działa antymiażdżycowo, przeciwzawałowo i przeciwudarowo.
- Obniża we krwi poziom glukozy i zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę.
- Łagodzi objawy artretyzmu i reumatoidalnego zapalenia stawów.
- Zalecany jest w profilaktyce antynowotworowej - zwalcza wolne rodniki przyspieszające starzenie się organizmu i hamuje namnażanie się komórek nowotworowych, np. przy raku jelit.
- Korzystnie wpływa na pracę jelit.
- Wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy.
- Zewnętrznie można stosować go na trądzik i czyraki.
- Przez dentystów polecany bywa jako środek zwalczający płytkę nazębną i zapalenie dziąseł.
- Pobudza apetyt.
- Ma niską wartość kaloryczną - w 100 g tylko 36 kcal.
- Odchudza - dlatego uważany jest za idealny owoc podczas diety. W ciągu trzech miesięcy badacze obserwowali dwie grupy odchudzających się. Jedna, jedząca połówkę grejpfruta do każdego posiłku, zgubiła 7 kilo, druga stosująca tą samą dietę bez magicznego owocu, jedynie 1 kg.(pamiętajmy że to jedynie przykładowe dane)
- Zapobiega odkładaniu się tłuszczu i pomaga usuwać jego istniejące zapasy z pośladków, ud i bioder. Aby zadziałał, należy zjadać do każdego posiłku po pół owocu.
- Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
- Jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C- dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu i zwalcza chorobotwórcze drobnoustroje. Zjedzenie jednego grejpfruta zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.
- Oczyszcza wątrobę.
- Zwiększa wydzielania żółci w wątrobie.
- Pozwala lepiej filtrować krew i wychwytywać z niej toksyny.
- Składnik grejpfrutów - naringenina może też pomóc w leczeniu zakażeń wątroby wirusem HCV. Blokuje ona uwalnianie się wirusów z zakażonych hepatocytów, co jest niezbędne do zakażenia kolejnych jej komórek i utrzymania się przewlekłej infekcji.
- Olejek eteryczny z grejpfruta łagodzi stres, przygnębienie, bóle migrenowe, stany lękowe, objawy PMS i bezsenność. Zalecany jest do kominków zapachowych, jako dodatek do kąpieli, do wcierania w skórę lub do inhalacji.
- Wykorzystywany jest w produktach modelujących sylwetkę.
- Redukuje cellulit- należy wcierać i wmasowywać w skórę olejek albo sok grejpfrutowy.
- Ujędrnia skórę- okłady z soku i miąższu owocu.
- Do płukanek, aby wzmocnić włosy.
Drogie Panie i Panowie redukujący zbędny balast - bierzemy się do jedzenia! :)
Ilustracje: http://commons.wikimedia.org/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz