czwartek, 24 października 2013

KIWI




"Chiński agrest"

-tak pierwotnie nazywano kiwi, pochodzi bowiem z Chin.
Obecną nazwę nadano mu w Nowej Zelandii, gdzie został przywieziony i rozpowszechniony na większą skalę. Plantatorzy nadali mu taką nazwę, ponieważ wyglądem owoc przypominał im puszek niewielkiego ptaka nazywanego właśnie kiwi :)

Bardzo ważną informacją jest fakt, że kiwi może być bardzo długo przechowywane, jednocześnie nie tracąc wartości odżywczych. Stwierdzono, że po 6 miesiącach w owocu nadal znajduje się, aż 90% witaminy C.


Dlaczego warto jeść kiwi?


  • Jedno duże kiwi dostarcza dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C- zawiera więcej witaminy C niż pomarańcz! 
  • Wspiera odporność w okresie infekcji. 
  •  Zapobiega przedwczesnemu starzeniu komórek
  • Zapewnia skórze elastyczność
  • Oczyszcza organizm
  • Chroni przed anemią z niedoboru żelaza, ułatwiając jego przyswajanie
  • Jest niedocenianym zabójcą tłuszczu
  • Dzięki witaminie K pozwala zachować kościom odpowiednią gęstość, przez co zmniejsza ryzyko złamań.
  • Jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który ma istotny wpływ na pracę naszego przewodu pokarmowego,
  • Pozwala naszym mięśniom pozostać w dobrej kondycji, ponieważ zawiera potas.
  • Działa przeciwzmarszczkowo.
  • Zawiera miedź, która wspomaga tworzenie się  krwinek czerwonych, bierze udział w syntezie melatoniny i w tworzeniu tkanki łacznej.
  • Działa antyanemicznie- dzięki działaniu kwasu foliowego.
  •  Reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek
  • Wpływa dodatnio na system nerwowy i pracę mózgu 
  • Wpływa na prawidłową pracę serca.
  •  Pomaga w schorzeniach takich jak cukrzyca czy rak jelita grubego .
  • Działa przeciwnowotworowo.
  • Wspomaga walkę z depresją  (dzięki inozytolowi-alkohol cukrowy, występujący naturalnie w kiwi)  oraz zapobiega jej powstawaniu. 
  • Kiwi to owoc niskokaloryczny- 100g dostarcza nam zaledwie około 56kcal, a jedno kiwi waży zazwyczaj 80-100g.
  • Jeden z najbogatszych w składniki odżywcze owoców- tak jak cytryny.




Mało znane fakty na temat kiwi:


  • Zawarta w tym owocu witamina C zapobiegnie ciemnieniu innych owoców - jabłek czy bananów.
  • Enzymy zawarte w kiwi powodują, że żelatyna się nie ścina. Nie dodajemy więc tych owoców do galaretki! :)
  • Aby przyspieszyć dojrzewanie, włóż kiwi do papierowej torby z jabłkiem, gruszką lub bananem.
  • Dojrzałe kiwi trzymaj w lodówce, koniecznie oddzielone od innych owoców, bo z innymi owocami szybciej staną się przejrzałe.
  • Zmieszany z wodą i alkoholem jest świetnym tonikiem dla skóry.

źródło:internet, http://commons.wikimedia.org/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz