"Chiński agrest"
-tak pierwotnie nazywano kiwi, pochodzi bowiem z Chin.
Obecną nazwę nadano mu w Nowej Zelandii, gdzie został przywieziony i rozpowszechniony na większą skalę. Plantatorzy nadali mu taką nazwę, ponieważ wyglądem owoc przypominał im puszek niewielkiego ptaka nazywanego właśnie kiwi :)
Bardzo ważną informacją jest fakt, że kiwi może być bardzo długo przechowywane, jednocześnie nie tracąc wartości odżywczych. Stwierdzono, że po 6 miesiącach w owocu nadal znajduje się, aż 90% witaminy C.
Dlaczego warto jeść kiwi?
- Jedno duże kiwi dostarcza dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C- zawiera więcej witaminy C niż pomarańcz!
- Wspiera odporność w okresie infekcji.
- Zapobiega przedwczesnemu starzeniu komórek
- Zapewnia skórze elastyczność
- Oczyszcza organizm
- Chroni przed anemią z niedoboru żelaza, ułatwiając jego przyswajanie
- Jest niedocenianym zabójcą tłuszczu
- Dzięki witaminie K pozwala zachować kościom odpowiednią gęstość, przez co zmniejsza ryzyko złamań.
- Jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który ma istotny wpływ na pracę naszego przewodu pokarmowego,
- Pozwala naszym mięśniom pozostać w dobrej kondycji, ponieważ zawiera potas.
- Działa przeciwzmarszczkowo.
- Zawiera miedź, która wspomaga tworzenie się krwinek czerwonych, bierze udział w syntezie melatoniny i w tworzeniu tkanki łacznej.
- Działa antyanemicznie- dzięki działaniu kwasu foliowego.
- Reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek
- Wpływa dodatnio na system nerwowy i pracę mózgu
- Wpływa na prawidłową pracę serca.
- Pomaga w schorzeniach takich jak cukrzyca czy rak jelita grubego .
- Działa przeciwnowotworowo.
- Wspomaga walkę z depresją (dzięki inozytolowi-alkohol cukrowy, występujący naturalnie w kiwi) oraz zapobiega jej powstawaniu.
- Kiwi to owoc niskokaloryczny- 100g dostarcza nam zaledwie około 56kcal, a jedno kiwi waży zazwyczaj 80-100g.
- Jeden z najbogatszych w składniki odżywcze owoców- tak jak cytryny.
Mało znane fakty na temat kiwi:
- Zawarta w tym owocu witamina C zapobiegnie ciemnieniu innych owoców - jabłek czy bananów.
- Enzymy zawarte w kiwi powodują, że żelatyna się nie ścina. Nie dodajemy więc tych owoców do galaretki! :)
- Aby przyspieszyć dojrzewanie, włóż kiwi do papierowej torby z jabłkiem, gruszką lub bananem.
- Dojrzałe kiwi trzymaj w lodówce, koniecznie oddzielone od innych owoców, bo z innymi owocami szybciej staną się przejrzałe.
- Zmieszany z wodą i alkoholem jest świetnym tonikiem dla skóry.
źródło:internet, http://commons.wikimedia.org/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz