Zielone przyprawy działają kojąco na żołądek, łagodnie regulują jego pracę oraz pozytywnie wpływają na
leniwy metabolizm. Aby się o tym przekonać, wystarczy wypić na czczo wodę z dodatkiem kilku listków mięty czy melisy, a następnie zjeść pożywne śniadanie :)
- Bazylia- zawiera olejek bazyliowy, który ma właściwości rozkurczające, w związku z tym Ogranicza obrzęki stawów. Przeznaczona dla wszystkich uprawiających sport podczas wystąpienia kontuzji. Eliminuje stres, usówa negatywne zmiany skórne. Działa na kaszel, problemy z widzeniem, oczyszcza nerki oraz wzmacnia organizm podczas kąpieli.
- Oregano- zawiera 3% olejku eterycznego, w którego skład wchodzą: fenole, seskwiterpeny, katechiny oraz flawonoidy. Dzięki tym substancjom czynnym oregano pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, poprawia trawienie i przyswajanie substancji odżywczych przez organizm. służy do przyprawiania warzyw (pomidory, groch, fasola, sałata), serów, ryb i krabów. Dodaje się je do potraw mięsnych, sosów i zawiesistych zup. Należy do głównych przypraw kuchni włoskiej, hiszpańskiej i
Zastosowanie: Jest podstawową przyprawą do pizzy i spaghetti. Przyprawa ta doskonale pasuje do bazylii, majeranku, tymianku i pieprzu.
- Szałwia - zawiera olejek eteryczny, gorycze i garbniki, dzięki czemu pobudza wydzielanie soku żołądkowego i reguluje perystaltykę jelit;
- Melisa- zawiera garbniki, polifenole i flawonoidy, dzięki czemu aktywizuje soki trawienne, pobudza wytwarzanie żółci i usprawnia pracę jelit. Melisa uspokaja i podnosi na duchu, koi skołatane nerwy, łagodzi nudności i wymioty, pobudza apetyt, likwiduje bezsenność :)
- Lubczyk- lekarski zawiera olejki eteryczne, kwasy organiczne, żywice, dzięki czemu łagodzi bóle brzucha, niestrawność i poprawia przemianę materii. Świeże listki dodajemy do białych sosów, jako zieleninę do sałat i gotowanego bobu. Suszonymi listkami lub korzeniem przyprawiamy ciemne sosy, duszone mięsa i warzywa oraz potrawy z ryb. Lubczykiem naciera się drób przed pieczeniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz