wtorek, 29 października 2013

PRZYPRAWY ZIELONE



Zielone przyprawy działają kojąco na żołądek, łagodnie regulują jego pracę oraz pozytywnie wpływają na

 leniwy metabolizm. Aby się o tym przekonać, wystarczy wypić na czczo wodę z dodatkiem kilku listków mięty czy melisy, a następnie zjeść pożywne śniadanie :)


  • Bazylia- zawiera olejek bazyliowy, który ma właściwości rozkurczające, w związku z tym Ogranicza obrzęki stawów. Przeznaczona dla wszystkich uprawiających sport podczas wystąpienia kontuzji. Eliminuje stres, usówa negatywne zmiany skórne. Działa na kaszel, problemy z widzeniem, oczyszcza nerki oraz wzmacnia organizm podczas kąpieli.










  • Oregano- zawiera 3% olejku eterycznego, w którego skład wchodzą: fenole, seskwiterpeny, katechiny oraz flawonoidy. Dzięki tym substancjom czynnym oregano pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, poprawia trawienie i przyswajanie substancji odżywczych przez organizm.  służy do przyprawiania warzyw (pomidory, groch, fasola, sałata), serów, ryb i krabów. Dodaje się je do potraw mięsnych, sosów i zawiesistych zup. Należy do głównych przypraw kuchni włoskiej, hiszpańskiej i
    Zastosowanie: Jest podstawową przyprawą do pizzy i spaghetti. Przyprawa ta doskonale pasuje do bazylii, majeranku, tymianku i pieprzu.








  • Szałwia - zawiera olejek eteryczny, gorycze i garbniki, dzięki czemu pobudza wydzielanie soku żołądkowego i reguluje perystaltykę jelit;



  • Rozmaryn - liście tego zioła zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, trójterpeny, fitosterole i sole mineralne, dzięki czemu ułatwiają trawienie, szczególnie tłustych pokarmów.



  • Mięta pieprzowa –  Liście zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, pobudzają wytwarzanie żółci, usprawniają pracę jelit. Stosowane są jako środek wiatropędny, przy zaburzeniach trawienia, w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Mają takżewłaściwości przeciwbakteryjne i uspokajające.








    • Melisa- zawiera garbniki, polifenole i flawonoidy, dzięki czemu aktywizuje soki trawienne, pobudza wytwarzanie żółci i usprawnia pracę jelit. Melisa uspokaja i podnosi na duchu, koi skołatane nerwy, łagodzi nudności i wymioty, pobudza apetyt, likwiduje bezsenność :)







    • Lubczyk- lekarski zawiera olejki eteryczne, kwasy organiczne, żywice, dzięki czemu łagodzi bóle brzucha, niestrawność i poprawia przemianę materii. Świeże listki dodajemy do białych sosów, jako zieleninę do sałat i gotowanego bobu. Suszonymi listkami lub korzeniem przyprawiamy ciemne sosy, duszone mięsa i warzywa oraz potrawy z ryb. Lubczykiem naciera się drób przed pieczeniem.



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz