niedziela, 26 stycznia 2014

PIEROGI PEŁNOZIARNISTE Z SZUSZONYMI ŚLIWKAMI


SKŁADNIKI:
- ok. 600 g suszonych śliwek,
- dwie łyżeczki cynamonu,


- 5 goździków,
- 6 łyżek miodu,
- twaróg chudy 150g,

- pół szklanki jogurtu naturalnego,
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
 -0,5 szklanki wrzącej wody.

WYKONANIE:
PRZYGOTOWANIE FARSZU:
Śliwki opłukujemy wodą (odkładamy ok. 9 do sosu), wrzucamy do garnka, zalewamy je wodą tak, aby je przykryła i zostawiamy na noc. Nazajutrz do śliwek w wodzie dorzucamy cynamon i goździki. I gotujemy to wszystko na małym ogniu przez kwadrans. Czekamy, aż śliwki przestygną i odcedzamy je. Śliwki miksujemy i mieszamy z miodem i twarogiem.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Mąkę pełnoziarnistą mieszamy z wrzątkiem, formujemy ciasto w kulę i odstawiamy na talerzyku do ostygnięcia. Po chwili wkładamy przestudzone ciasto na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu podsypujemy stolnicę mąką, rozwałkowujemy ciasto niezbyt cienko. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką krążki, na każdym z nich kładziemy porcję farszu. Pierogi zlepiamy według ulubionego sposobu i wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez chwilę.
PRZYGOTOWANIE SOSU:
Miksujemy w blenderze pół szklanki jogurtu naturalnego
 z 9 opłukanymi, suszonymi śliwkami.
Gotowe pierogi polewamy przygotowanym sosem jogurtowo-śliwkowym.

SMACZNEGO! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz