SKŁADNIKI:
- ok. 600 g suszonych śliwek,
- dwie łyżeczki
cynamonu,
- 6 łyżek miodu,
- twaróg chudy 150g,
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
-0,5 szklanki wrzącej
wody.
WYKONANIE:
PRZYGOTOWANIE FARSZU:
Śliwki opłukujemy wodą (odkładamy ok. 9 do sosu), wrzucamy
do garnka, zalewamy je wodą tak, aby je przykryła i zostawiamy na noc. Nazajutrz
do śliwek w wodzie dorzucamy cynamon i goździki. I gotujemy to wszystko na
małym ogniu przez kwadrans. Czekamy, aż śliwki przestygną i odcedzamy je. Śliwki
miksujemy i mieszamy z miodem i twarogiem.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Mąkę pełnoziarnistą mieszamy z wrzątkiem, formujemy ciasto w
kulę i odstawiamy na talerzyku do ostygnięcia. Po chwili wkładamy przestudzone
ciasto na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu podsypujemy stolnicę mąką, rozwałkowujemy
ciasto niezbyt cienko. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką krążki, na
każdym z nich kładziemy porcję farszu. Pierogi zlepiamy według ulubionego sposobu
i wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez
chwilę.
PRZYGOTOWANIE SOSU:
Miksujemy w blenderze pół szklanki jogurtu naturalnego
z 9 opłukanymi,
suszonymi śliwkami.
Gotowe pierogi polewamy przygotowanym sosem
jogurtowo-śliwkowym.
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz