Białko serwatkowe potocznie nazywane jest „serwatką” i jak się okazuje to uproszczenie prowadzić może do wielu nieporozumień- nie jest to, bowiem to samo. Białko (proteiny) serwatkowe otrzymuje się z serwatki, a
Jak
powstają i czym są serwatka i białko serwatkowe?
Serwatka to pozostałość po całkowitym ścięciu mleka krowiego. Mleko w produkcji serów zsiada się pod wpływem
podpuszczki i bakterii kwasu mlekowego. Tworzy się w nim część stała, złożona
głównie z kazeiny i tłuszczu, oddzielana od powstającej płynnej serwatki. Zazwyczaj
przy odcedzaniu twarogu
serwatkę bezmyślnie wylewamy, jednak doprowadzając ją do wrzenia moglibyśmy zauważyć, że klarowna ciecz zmętnieje i zaczną się w niej ukazywać drobne kłaczki, które po pewnym czasie opadną na dno, tworząc biały osad.
Rozróżniamy dwa rodzaje:
- serwatka łagodna i
słodkawa- otrzymywana przy produkcji serów podpuszczkowych oraz
dojrzewających,
- serwatka kwaśna- otrzymywana przy produkcji twarogów.
Białko serwatkowe otrzymamy poddając serwatkę, która jest w
pewnym sensie odpadem, specyficznemu technologicznemu recyclingowi, wyciągając
z niej to co cenne, czyli białko (którego jest tam 13% procent) i eliminując
bezwartościową laktozę stanowiącą de facto niemal ¾ składu.
Kilka słów
o składnikach:
Serwatka- bezpośrednio po przetworzeniu mleka serwatka zawiera
około 50% jego suchej masy.
Sucha masa serwatki to:
- laktoza (69 do 75%)
– inaczej cukier mlekowy, sprzyja powstawaniu flory bakteryjnej, pomaga na
zaburzenia trawienne, wspomaga absorbowanie wapnia,
zaburzenia trawienne, wspomaga absorbowanie wapnia,
- wysokoodżywcze
białka rozpuszczalne (10 to 13%) –białka te zawierają aminokwasy (związki
organiczne niezbędne w żywieniu), których wartość biologiczna jest większa niż
w kurzym jajku!
- pozostałości
tłuszczu ,
- sole mineralne (8
to 10.5%) – m.in. fosfor, wapno, jod i sód, ale głównie wapń (zapobiegający
osteoporozie),
- witaminy: B1- B2 -
B6 - B9 - B12 – H (biotyna) – C - kwas pantotenowy- jego brak wywołuje m.in.
stany zapalne skóry, biegunki, zahamowanie wzrostu, siwienie i wypadanie
włosów,
Sama serwatka białka zawiera stosunkowo niewiele, w płynnej
formie składa się głównie z wody, a w formie stałej, odwodnionej, jako tzw.
suszona serwatka, czy słodka serwatka w proszku, składa się w zdecydowanej
większości z laktozy.
Serwatka białkowa natomiast zawiera do 80% białka WPC (serwatka
10-13%), oraz małe ilości węglowodanów np. 5% lub wręcz 0%.
Zalety
białka serwatkowego:
- zapobiega zanikowi mięśni z wiekiem,
- łatwo i wygodnie można je dodać do diety,
- zwiększa reakcję anaboliczną na trening oporowy,
- jest źródłem pełnowartościowych białek,
- pomaga zachować masę mięśniową,
- zapewnia właściwości anty-kataboliczne podczas długotrwających
ćwiczeń aerobowych,
- poprawia wrażliwość
na insulinę,
- poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego.
Białka serwatkowe dużo łatwiej ulegają trawieniu w naszym
organizmie, a ten przyswaja je lepiej niż wszystkie inne białka.
Jak dużo białka
serwatkowego powinienem zażywać?
Zapotrzebowanie na białko będzie inne u każdego ze względu
na wiele czynników m.in. wiek, wagę, przydział kalorii.
Podsumowując…
Ostro trenując niszczymy mięśnie. Odpoczywając naprawiamy
je. Jeżeli odpoczynek nie jest wystarczająco długi mięśnie się zregenerują, ale
bez odpowiedniej ilości białek nie będą rosły. Dzienne zapotrzebowanie na
białka można spełnić korzystając z wielu źródeł. Jednak jak twierdzi nauka,
najbardziej optymalnym wyborem jest białko serwatkowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz