środa, 8 stycznia 2014

SERWATKA W PROSZKU A BIAŁKO SERWATKOWE




Białko serwatkowe potocznie nazywane jest „serwatką” i jak się okazuje to uproszczenie prowadzić może do wielu nieporozumień- nie jest to, bowiem to samo. Białko (proteiny) serwatkowe otrzymuje się z serwatki, a
serwatkę – z mleka! :) Zacznijmy jednak od początku...

Jak powstają i czym są serwatka i białko serwatkowe?
Serwatka to pozostałość po całkowitym ścięciu mleka krowiego.  Mleko w produkcji serów zsiada się pod wpływem podpuszczki i bakterii kwasu mlekowego. Tworzy się w nim część stała, złożona głównie z kazeiny i tłuszczu, oddzielana od powstającej płynnej serwatki. Zazwyczaj przy odcedzaniu twarogu

serwatkę bezmyślnie wylewamy, jednak doprowadzając ją do wrzenia moglibyśmy zauważyć, że klarowna ciecz zmętnieje i zaczną się w niej ukazywać drobne kłaczki, które po pewnym czasie opadną na dno, tworząc biały osad.
Rozróżniamy dwa rodzaje:
- serwatka łagodna i  słodkawa- otrzymywana przy produkcji serów podpuszczkowych oraz dojrzewających,
- serwatka kwaśna- otrzymywana przy produkcji twarogów.
Białko serwatkowe otrzymamy poddając serwatkę, która jest w pewnym sensie odpadem, specyficznemu technologicznemu recyclingowi, wyciągając z niej to co cenne, czyli białko (którego jest tam 13% procent) i eliminując bezwartościową laktozę stanowiącą de facto niemal ¾ składu.

Kilka słów o składnikach:
Serwatka- bezpośrednio po przetworzeniu mleka serwatka zawiera około 50% jego suchej masy.
Sucha masa serwatki to:
 - laktoza (69 do 75%) – inaczej cukier mlekowy, sprzyja powstawaniu flory bakteryjnej, pomaga na
zaburzenia trawienne, wspomaga absorbowanie wapnia,
 - wysokoodżywcze białka rozpuszczalne (10 to 13%) –białka te zawierają aminokwasy (związki organiczne niezbędne w żywieniu), których wartość biologiczna jest większa niż w kurzym jajku!
 - pozostałości tłuszczu ,
 - sole mineralne (8 to 10.5%) – m.in. fosfor, wapno, jod i sód, ale głównie wapń (zapobiegający osteoporozie),
 - witaminy: B1- B2 - B6 - B9 - B12 – H (biotyna) – C - kwas pantotenowy- jego brak wywołuje m.in. stany zapalne skóry, biegunki, zahamowanie wzrostu, siwienie i wypadanie włosów,
Sama serwatka białka zawiera stosunkowo niewiele, w płynnej formie składa się głównie z wody, a w formie stałej, odwodnionej, jako tzw. suszona serwatka, czy słodka serwatka w proszku, składa się w zdecydowanej większości z laktozy.
Serwatka białkowa natomiast zawiera do 80% białka WPC (serwatka 10-13%), oraz małe ilości węglowodanów np. 5% lub wręcz 0%.



Zalety białka serwatkowego:
- szybko się wchłania i jest trawione,
- zapobiega zanikowi mięśni z wiekiem,
- łatwo i wygodnie można je dodać do diety,
- zwiększa reakcję anaboliczną na trening oporowy,

- przyspiesza metabolizm- usprawnia utratę tłuszczu,
- jest źródłem pełnowartościowych białek,
- pomaga zachować masę mięśniową,
- zapewnia właściwości anty-kataboliczne podczas długotrwających ćwiczeń aerobowych,
 - poprawia wrażliwość na insulinę,
- poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego.
Białka serwatkowe dużo łatwiej ulegają trawieniu w naszym organizmie, a ten przyswaja je lepiej niż wszystkie inne białka.

Jak dużo białka serwatkowego powinienem zażywać?
Zapotrzebowanie na białko będzie inne u każdego ze względu na wiele czynników m.in. wiek, wagę, przydział kalorii.
Podsumowując…
Ostro trenując niszczymy mięśnie. Odpoczywając naprawiamy je. Jeżeli odpoczynek nie jest wystarczająco długi mięśnie się zregenerują, ale bez odpowiedniej ilości białek nie będą rosły. Dzienne zapotrzebowanie na białka można spełnić korzystając z wielu źródeł. Jednak jak twierdzi nauka, najbardziej optymalnym wyborem jest białko serwatkowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz