BCAA (branched chain amino acids) czyli aminokwasy o
łańcuchach rozgałęzionych- jest jednym z najpopularniejszych suplementów,
szczególnie dla osób ciężko trenujących.
Są to 3 kluczowe aminokwasy: leucyna,
izoleucyna i walina, z których najważniejsza jest leucyna (sama leucyna jest
gorzka w smaku, więc jeśli produkt smakuje za dobrze, to można wątpić w jego jakość).
Odżywki zawierające aminokwasy BCAA pobudzają syntezę białek, a także
zwiększają ilość uwalnianych niektórych hormonów anabolicznych, w tym hormonu
wzrostu.
Gdzie szukać BCAA?
BCAA zawarte są w pokarmach pochodzenia:
-
zwierzęcego (np. izoleucyna i leucyna w mleku)
-
roślinnego (np. walina w migdałach, siemieniu lnianym,
sezamie).
Do najbogatszych źródeł należą odżywki białkowe:
-izolat białka serwatkowego 26%
-białko mleka 21%
-białko mięśni 18%
-izolat białka soi 18%
-białko pszenicy 15%
Fakty i właściwości
BCAA:
Może podlegać procesom katabolizacji
bezpośrednio w mięśniach.
Przyswajają się szybciej niż pojedyncze
aminokwasy.
BCAA wykorzystuje się w leczeniu chorób wątroby,
terapii chorób neurodegeneracyjnych oraz fenyloketonurii -ponieważ metabolizm
BCAA zachodzi bezpośrednio w mięśniach, a nie w wątrobie jak w przypadku
większości aminokwasów.
Hamuje utratę tkanki mięśniowej.
Stanowi źródło energii w trakcie intensywnych
ćwiczeń- dzięki temu pozwala zaoszczędzić glikogen mięśniowy.
Redukuje efekt zmęczenia podczas długotrwałych
ćwiczeń- tłumiąc wydzielanie serotoniny.
Chroni tkankę mięśniową, czerpiąc energię z
tkanki tłuszczowej. Na podstawie pewnego włoskiego badania stwierdzono, że
podanie BCAA na pusty żołądek sprawia, że organizm odczytuje to jako sygnał
„utraty mięśni” i, by je chronić, od razu przestawia się na wykorzystywanie
tłuszczu jako źródła energii.
Wspomaga sprawność, ogólne zdrowie i efektywność
treningów- spożywane w porze około treningowej.
Istnieją badania potwierdzające, że u osób
spożywających 10-15 g BCAA dziennie, przez przynajmniej 4 tygodnie, zwiększyła
się ilość tkanki beztłuszczowej (w porównaniu do grupy, która BCAA nie
przyjmowała).
U niektórych osób zmniejsza apetyt, przeciwdziała
kontuzjom i przetrenowaniu.
Może wspomóc utratę wagi- Przy diecie
średnio/wysokobiałkowej (1,5 – 2 g / kg m spożyciu węglowodanów
(100-200 g), BCAA może promować syntezę białek, insulinę i oszczędzać glukozę.
W porównaniu z grupą spożywającą więcej węglowodanów, stracimy więcej tkanki
tłuszczowej, a ochronimy mięśniową.
Obniża poziom kortyzolu, odpowiedzialnego za
liczne choroby, przetrenowania i utratę mięśni.
Zwiększa witalność, kondycję ruchową i
wytrzymałość- Czas życia zwierząt, którym podawano dodatkowo BCAA, wydłużył się
o 12%.
Stanowi 35% niezbędnych aminokwasów mięśniowych.
Stosowanie,
dawkowanie BCAA:
Najlepiej stosować się do zaleceń producentów. BCAA często
stosuje się rano po przebudzeniu, przed treningiem oraz po treningu. W celu
lepszej przyswajalności należy przyjmować na pusty żołądek. Może je stosować
każdy. Dostępne są zarówno tabletki jak i proszki do rozrobienia w wodzie.
Dawkowanie BCAA jest kwestią indywidualną ze względu na
wiele czynników (np. wiek, waga), tym bardziej, że produkty różnych firm różnią
się składem.
Dla ciężko trenujących osób dobrą metodą startową jest
przyjmowanie takiej dawki, by niezależnie od formy było w niej minimum 4 g
leucyny. BCAA możemy rozpuścić w wodzie i popijać w okresie okołotreningowym albo
przyjmować tabletki przed i od razu po treningu. Dzięki temu szybciej się
zregenerujemy.
Podsumowując:
BCAA / leucyna są środkiem specjalnego przeznaczenia, które mogą
m.in. pomóc w budowaniu mięśni i siły, przyspieszyć regenerację, poprawić
zdrowie, jakość i długość życia, usprawnić funkcje mózgu, przyspieszyć czas
reakcji ( nabiera szczególnego znaczenia wraz z upływem lat). Może także
wspomóc sportowców w trakcie ćwiczeń poprawiając ich sprawność. Najlepiej
sprawdzają się podczas restrykcji kalorycznych, czasie, kiedy chcemy zmaksymalizować
utratę tkanki tłuszczowej oraz podczas intensywnych treningów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz