sobota, 25 stycznia 2014
PAPRYKOWY FILET Z MINTAJA
SKŁADNIKI:
-filety z mintaja 500g,
-3 papryki czerwone,
-jogurt naturalny 180g,
-3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej,
-2 jajka,
-papryka słodka,
- pieprz,
-sok z jednej cytryny,
- dwie średnie cebule,
- łyżeczka oleju lub oliwy do smażenia,
- mozarella.
WYKONANIE:
Filety osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny. Przykrywamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Dwie papryki kroimy w drobną kosteczkę. Jajka dokładnie roztrzepujemy. Dodajemy pokrojoną paprykę, mąkę, przyprawy i dokładnie mieszamy. Filety wyjmujemy z lodówki, obtaczamy w przygotowanej panierce i smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor. Usmażoną rybę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na patelnię wrzucamy posiekane w kostkę cebule, podsmażamy chwilkę i umieszczamy w naczyniu razem z rybą.Ostatnią paprykę blenderujemy razem z jogurtem naturalnym, dodajemy trochę papryki słodkiej. Powstałym sosem polewamy rybę i całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 10 minut. Na rybie układamy pokrojoną w plasterki mozarellę i pieczemy jeszcze przez 5 minut.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz