- poprawiają walory smakowe potraw, podnoszą ich sytość oraz
wartość energetyczną , zwiększają wykorzystanie prowitaminy A.
- decydują o właściwościach błony komórkowej
- są materiałem budulcowym wszystkich struktur błoniastych
komórki
- są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,
D, E, K)
- obok węglowodanów są głównym źródłem energii 1g tłuszczu
dostarcza prawie dwukrotnie więcej energii niż 1g węglowodanów, stanowi również
zapasowy materiał energetyczny organizmu.
- dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych,
których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować
- biorą udział w syntezie związków o charakterze hormonów
tkankowych o różnorodnym działaniu, min. zapobiegają tworzeniu się zakrzepów.
UWAGA!
Nadmierne spożywanie tłuszczów- zwłaszcza zwierzęcych nie
jest wskazane!
Ich nadmierna ilość w diecie prowadzi do otyłości i chorób
rozwijających się na jej podłożu. Zawartość cholesterolu w porcji pokarmowej
nie powinna przekraczać 300 mg.
Rodzaje tłuszczy
i ich źródła w pożywieniu:
- Nasycone kwasy tłuszczowe
Dostarczają energii- są źródłem tzw. pustych kalorii. Nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak: mirystynowy, palmitynowy, halurynowy występują obficie w tłuszczu mlecznym i zwiększają stężenie surowicy krwi. Nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych przyspiesza rozwój miażdżycy oraz chorób
nowotworowych okrężnicy, gruczołu sutkowego i prostaty.
Źródłem takich tłuszczów są:
-ciasta, ciastka
-produkty smażone na głębokim oleju (frytki, smażony
kurczak),
-tłuszcze pochodzenia zwierzęcego- takich jak tłuszcze
nasycone znajdujące się w wołowinie, wieprzowinie i mleku.
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe
Do kwasu jednonienasyconych należy kwas oleinowy. Kwas ten
występuje obficie w oliwie z oliwek i oleju rzepakowym. Korzystnie wpływa w
profilaktyce miażdżycy, zmniejsza stężenie cholesterolu. Odpowiednia ilość
kwasu oleinowego w diecie sprzyja redukcji glukozy w surowicy krwi, zwłaszcza u
osób z cukrzycą.
Źródłem takich tłuszczów są:
-olej rybny (tłuszcze pochodzące z ryb),
-orzechy (dobre źródło protein i zdrowych tłuszczów),
-oliwa z oliwek,
- Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe zwiększają przepływ
krwi przez naczynia wieńcowe, więc zapobiegają miażdżycy, zawałom udarom mózgu.
Są konieczne do prawidłowego wzrostu dzieci i młodzieży oraz utrzymaniu zdrowia
w wieku dojrzałym. Potrzebne są do prawidłowego transportu lipidów w
organizmie. Biorą udział w regulowaniu czynności układu sercowo- naczyniowego,
w regulacji krzepnięcia krwi, ciśnienia tętniczego.
Źródłem takich tłuszczów są:
-ryby- łosoś atlantycki, sardynki, dorsz, sardela
europejska, śledź, miecznik, a także skorupiaki
-oleje tłoczone na zimno- z dyni, orzechów, arachidów,
rzepaku, lnu
-orzechy włoskie,
-sezam,
-awokado.
Skupmy się
na tłuszczach „najlepszych” dla naszego organizmu, czyli tych ostatnich-
Niezbędnych Nienasyconych Kwasach Tłuszczowych (NNKT). Do kwasów tych zaliczamy:
-omega-3
-omega-6
-omega-9
- omega-19, -23 i w mniejszych ilościach inne.
Nasz
organizm sam nie potrafi wytworzyć tych kwasów, a już sama nazwa – „niezbędne”-
sugeruje, że koniecznie powinno się je dostarczać codziennie do organizmu.
Zalety
NNKT:
- przyspieszają przemianę materii
- regulują pracę nerek oraz wątroby
- wspomagają rozwój mózgu
- zwiększają odporność na zakażenia
- spowalniają procesy starzenia oraz poprawiają stan skóry,
włosów i paznokci
- hamują rozwój guzów nowotworowych (szczególnie gruczołu
krokowego, piersi, jelita grubego)
Niedobór NNKT
powoduje:
- zahamowanie wzrostu
i spadek przyrostu masy ciała (i nie chodzi tutaj o tycie, ale rozwój
organizmu- ważny dla dzieci)
- osłabienie i
wypadanie włosów, a także może być przyczyną zmian skórnych
- osłabia odporność
na zakażenia bakteryjne, a także zwiększa wrażliwość na alergie
- osłabia ciśnienie
poprzez zmniejszenie napięcia mięśnia sercowego- PRZYCZYNA OBRZĘKÓW!
- niedobór płytek krwi
- zmniejszone wydzielanie gruczołów łojowych
- zwiększenie spożycia wody
- zmiany skórne (skora sucha, cienka, łuszcząca się)
- zahamowania wzrostu
- nadciśnienie
- bezpłodność
- zwiększenie podatności na infekcje.
UWAGA! nadmiar NNKT także może wywołać niepożądane skutki!
Ile komu?
Ograniczenie spożycia tłuszczu niższe niż 15% może zaburzać
wchłanianie części witamin oraz innych składników pokarmowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz