sobota, 25 stycznia 2014

TŁUSZCZE- DLACZEGO SĄ WAŻNE NAWET PODCZAS DIETY?

Tłuszcze określane również, jako tłuszczowce lub lipidy stanowią 10-15% masy ciała u mężczyzn i 15-20% u kobiety. Nazwa lipidy pochodzi od greckiego słowa lipos- tłuszcz. Wraz z białkami i węglowodanami należą do głównych składników pokarmowych człowieka, stanowiąc najbardziej skoncentrowane źródło energii oraz substancji odżywczych.



Rola tłuszczów w organizmie człowieka:
- poprawiają walory smakowe potraw, podnoszą ich sytość oraz wartość energetyczną , zwiększają wykorzystanie prowitaminy A.
- decydują o właściwościach błony komórkowej
- są materiałem budulcowym wszystkich struktur błoniastych komórki
- są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D,  E, K)
- obok węglowodanów są głównym źródłem energii 1g tłuszczu dostarcza prawie dwukrotnie więcej energii niż 1g węglowodanów, stanowi również zapasowy materiał energetyczny organizmu.
- dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować
- biorą udział w syntezie związków o charakterze hormonów tkankowych o różnorodnym działaniu, min. zapobiegają tworzeniu się zakrzepów.
UWAGA!
Nadmierne spożywanie tłuszczów- zwłaszcza zwierzęcych nie jest wskazane!
Ich nadmierna ilość w diecie prowadzi do otyłości i chorób rozwijających się na jej podłożu. Zawartość cholesterolu w porcji pokarmowej nie powinna przekraczać 300 mg.

Rodzaje tłuszczy i ich źródła w pożywieniu:
  • Nasycone kwasy tłuszczowe

Dostarczają energii- są źródłem tzw. pustych kalorii. Nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak: mirystynowy, palmitynowy, halurynowy występują obficie w tłuszczu mlecznym i zwiększają stężenie surowicy krwi. Nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych przyspiesza rozwój miażdżycy oraz chorób
nowotworowych okrężnicy, gruczołu sutkowego i prostaty.
Źródłem takich tłuszczów są:
-ciasta, ciastka
-produkty smażone na głębokim oleju (frytki, smażony kurczak),
-tłuszcze pochodzenia zwierzęcego- takich jak tłuszcze nasycone znajdujące się w wołowinie, wieprzowinie i mleku.
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe
Do kwasu jednonienasyconych należy kwas oleinowy. Kwas ten występuje obficie w oliwie z oliwek i oleju rzepakowym. Korzystnie wpływa w profilaktyce miażdżycy, zmniejsza stężenie cholesterolu. Odpowiednia ilość kwasu oleinowego w diecie sprzyja redukcji glukozy w surowicy krwi, zwłaszcza u osób z cukrzycą. 
Źródłem takich tłuszczów są:
-olej rybny (tłuszcze pochodzące z ryb),
-orzechy (dobre źródło protein i zdrowych tłuszczów),
-oliwa z oliwek,

  • Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe zwiększają przepływ krwi przez naczynia wieńcowe, więc zapobiegają miażdżycy, zawałom udarom mózgu. Są konieczne do prawidłowego wzrostu dzieci i młodzieży oraz utrzymaniu zdrowia w wieku dojrzałym. Potrzebne są do prawidłowego transportu lipidów w organizmie. Biorą udział w regulowaniu czynności układu sercowo- naczyniowego, w regulacji krzepnięcia krwi, ciśnienia tętniczego.
Źródłem takich tłuszczów są:
-ryby- łosoś atlantycki, sardynki, dorsz, sardela europejska, śledź, miecznik, a także skorupiaki
-oleje tłoczone na zimno- z dyni, orzechów, arachidów, rzepaku, lnu
 -orzechy włoskie,
-sezam,
-awokado.

Skupmy się na tłuszczach „najlepszych” dla naszego organizmu, czyli tych ostatnich- Niezbędnych Nienasyconych Kwasach Tłuszczowych (NNKT).  Do kwasów tych zaliczamy:
 -omega-3
 -omega-6
 -omega-9
 - omega-19, -23 i w mniejszych ilościach inne.
Nasz organizm sam nie potrafi wytworzyć tych kwasów, a już sama nazwa – „niezbędne”- sugeruje, że koniecznie powinno się je dostarczać codziennie do organizmu. 

Zalety NNKT:
- obniżają poziom tzw. "złego cholesterolu"
- przyspieszają przemianę materii
- regulują pracę nerek oraz wątroby


- warunkują osiągnięcie odpowiedniego wzrostu
- odgrywają ważną rolę w rozwoju płodu 
- wspomagają rozwój mózgu
- zwiększają odporność na zakażenia
- spowalniają procesy starzenia oraz poprawiają stan skóry, włosów i paznokci
- hamują rozwój guzów nowotworowych (szczególnie gruczołu krokowego, piersi, jelita grubego)

Niedobór NNKT powoduje:
 - zahamowanie wzrostu i spadek przyrostu masy ciała (i nie chodzi tutaj o tycie, ale rozwój organizmu- ważny dla dzieci)
 - osłabienie i wypadanie włosów, a także może być przyczyną zmian skórnych
 - osłabia odporność na zakażenia bakteryjne, a także zwiększa wrażliwość na alergie
 - osłabia ciśnienie poprzez zmniejszenie napięcia mięśnia sercowego- PRZYCZYNA OBRZĘKÓW!
- niedobór płytek krwi
- zmniejszone wydzielanie gruczołów łojowych
- zwiększenie spożycia wody
- zmiany skórne (skora sucha, cienka, łuszcząca się)
- zahamowania wzrostu
- nadciśnienie
- bezpłodność
- zwiększenie podatności na infekcje.

UWAGA! nadmiar NNKT także może wywołać niepożądane skutki!

Ile komu?
Ograniczenie spożycia tłuszczu niższe niż 15% może zaburzać wchłanianie części witamin oraz innych składników pokarmowych.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz